Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

Dentálhigiénia - fogkő eltávolítása ultrahanggal, sópolírozás, professzionális homokfúvás, air flow, air brush

A tökéletesen elkészített tömések és fogpótlások előfeltétele a jó szájhigiénia és a gyulladásmentes, egészséges íny. Ezért szükség van a fogászati kezelések megkezdése előtt egy alapos tisztításra, ami a fogak felszínén, az íny alatt lévő fogkő és lepedék eltávolításából valamint a fogak felszínének polírozásából áll. A polírozás után a fogak felszíne sokat világosodik, ez szép, esztétikus mosolyt eredményez.
A szájhigiéniai kezelést erre kiképzett szakember, a fogászati higiénikus vagy fogszakorvos végzi erre a célra kifejlesztett speciális műszerekkel. A kezelés után megszűnik a fogkő okozta mechanikai irritáció és a fogkőben megtelepedett baktériumok által okozott ínygyulladás, fogínyvérzés, rossz lehelet. Pár nappal a tisztítás után el lehet kezdeni a fogászati kezelést. A fogak tisztítását kb. 6 havonta meg kell ismételni, hogy megakadályozzuk az ínygyulladást, illetve hosszú távon a fogágy-betegségek kialakulását. 

Az alábbi képen látható, hogy a rendszeresen el nem távolított fogkő következtében mély tasakok alakultak ki. A fogíny elválik a gyökértől, a fogíny visszahúzodik, a csont lebontódik.  A tasakok kezelésekor nem elég a fogak felszínén lévő fogkövek eltávolítása. Ilyen esetben szükség van kürettálásra helyi érzéstelenítésben a tasakok regisztrálása után. Így megállítható a fogágybetegség és tünetmentes állapotot lehet elérni.

fogínysorvadás, foginysorvadás, fogágybetegség, fogkő, íny vérzés
 
Dentálhigiéniai beavatkozás
A dentálhigiéniai konzultáció során higiénikusa részletesen elmondja Önnek az adott beavatkozással kapcsolatos tudnivalókat. A kezelést szakképzett dentálhigiénikus vagy szakorvos végzi. Az alkalmazott kézi- ill. gépi eszközök a fogszövetekben nem okoznak károsodást. Használatuk megfelelő szaktudás mellett biztonságos.


Indikáció
A fogak felületén lévő elszíneződések, valamint az íny felett- és alatt lévő fogkövek eltávolítása.

A beavatkozások gyakorisága

 • A fogorvosi kezelések előzetes dentálhigiéniai beavatkozás nélkül nem kezdhetők el.
 • Jó szájhigiénia mellett félévente egyszeri alkalommal, jelentős fogkőképződés esetén 3 havonta ajánlott elvégeztetni a fogkő eltávolítást ill. a fogfelszínek polírozását.
 • Fogágybetegség első terápiás szakaszában a kezelés havonta indikált a parodontológiai kezeléssel, kürettálással párhuzamosan.
 • A fogszabályzó kezelések ideje alatt a dentálhigiéniai beavatkozásokra kb. 3 havonta van szükség. 

Ha mély tasakok alakultak ki (mely parodontológiai státusszal regisztrálható), nem elég az ultrahangos fogkőeltávolítás. Szükség van a fogágybetegségek (fogínysorvadások) megelőzése, megállítása érdekében kürettálásra (curettage).

Tekintse meg árainkat >>>

Fogkőeltávolítás menete klikk ide >>>

Ínyvisszahúzódás lehetséges okai és azok megoldásai megtekintéséhez klikk ide >>>


Részletesen a fogágybetegségről és a kezelésről:

A fogágybetegségről azért érdemes tudni, mert viszonylag kevés tünet jelentkezése mellett is a fogak elvesztéséhez vezet

Ki örülne annak, ha egy ép, szuvasodástól mentes foga egyszer csak elkezdene mozogni, majd kiesne? Ez a betegség kezelés nélkül ilyen következményekkel jár. A fogágybetegség nem a fogat érinti, hanem a helybentartó szöveteket (állcsontot, rögzítő szalagokat).
A foggyökeret erős kollagénrostok rögzítik a környező csonthoz. Ha az íny és a fog közötti sekély résben a kórokozók tartósan megtelepednek és elszaporodnak, gyulladás alakul ki a mélyebben fekvő, íny alatt elhelyezkedő szövetekben. Ez a gyulladás károsítja a kollagénrostokat, és a csont felszívódásához vezet. A csont felszívódása következtében a foggyökér és az íny között ún. tasak alakulhat ki (nem minden esetben), amelyet a fogorvos speciális szondával (tompa végű vizsgálóeszköz) diagnosztizál. A kialakult tasak telis-tele van baktériumokkal. A baktériumok visszafordíthatatlanul elpusztítják a fogat tartó szöveteket, így a fog mozogni kezd. A mozgathatóság fokozódik, majd a fog előbb-utóbb kiesik. Mindezekért elsősorban a lepedékben és fogkőben élő baktériumok felelősek.
 
Mit tehet Ön ellenük?
 1. Alaposan tisztítsa fogait és (ha vannak) fogpótlásait is! Téves elképzelés, hogy a koronával borított fogat nem kell mosni! Helytelen azt gondolni, hogy a korona a szuvasodástól megvédi a fogat. Egyrészt igenis szuvasodhat a fog a korona széle alatt, másrészt a fogágy legfőbb ellensége a lepedék!
 2. Rendszeresen távolíttassa el a fogkövet! Mivel fogkőeltávolításra kizárólag fogorvosi rendelőben kerülhet sor, fogorvosa egyúttal ellenőrzi a fogak, az íny, a fogágy állapotát, tehát a beavatkozás szűrővizsgálatot is jelent!
 3. Ügyeljen táplálkozására, egészségére! Vércukorszintjét időnként ellenőriztesse, ne dohányozzon!
 4. Ha ínye vérzik, lehelete kellemetlen, netán fogai mozogni kezdenek, forduljon bizalommal szakorvosunkhoz!

   

A fogágybetegség tünetei:
 1. duzzadt, lilás árnyalatú íny
 2. vérző íny
 3. visszahúzódott íny
 4. kellemetlen ízű váladék szivárgása az ínyből
 5. érzékeny íny
 6. mozgatható fogak
 7. elvándorolt, más szögben álló fogak
 8. előfordulhat az íny körülírt, kerek duzzanata, mely váladékot tartalmaz és megnyílhat
 9. kellemetlen lehelet
 10. ritkán lehet teljesen tünetmentes is
A baktériumok elsődleges szerepet játszanak a fogágybetegség előidézésében, azonban vannak más tényezők is, amelyek súlyosbíthatják a betegséget, gyorsíthatják a lefolyását.
 
Ilyen tényezők:
 1. helytelenül elkészített, elálló szélű tömések, koronák
 2. fogorvosi ellenőrzés elmulasztása
 3. a fogak érintkezésének, helyzetének rendellenességei, melyek következtében a fogat kedvezőtlen irányú erőhatások érik a rágás során
 4. dohányzás
 5. stressz
 6. cukorbetegség
 7. HÍV-fertőzés
 8. táplálkozási hiánybetegségek
 9. csontritkulás
 10. életkor, nem
 11. genetikai hajlam
Fogágya egészségének érdekében tehát ezeket a tényezőket is ki kellene küszöbölnie (nyilván az életkorát, nemét, génjeit nem változtathatja meg, de a többit elkerülheti) ahhoz, hogy ne alakuljon ki még súlyosabb fogágybetegség.
Sajnos Magyarországon a fogágybetegség népbetegség, csakúgy, mint a fogszuvasodás. Mégis sokkal kevesebbet tud róla a lakosság, mint amekkora figyelmet érdemelne. Nemcsak azért kellene ismerni, mert a fogak elvesztéséhez vezet, hanem azért is, mert a fogágybetegségben szenvedők körében bizonyítottan gyakrabban következik be szív- érrendszeri megbetegedés és koraszülés (nők esetében). A parodontális tasak (gyulladt ínytasak) gócként viselkedik: foltos hajhullást, ekcémát, csalánkiütést okozhat, mivel a tasakból folyamatosan baktériumok és azok toxinjai kerülnek a szervezetbe.
 
Milyen formában jelentkezhet fogágybetegség?
 
A fogágybetegség érinthet egy, vagy több fogat, illetve lehet generalizált, azaz az összes fogra kiterjedő is.
 1. A krónikus formája lassabban fejlődik ki, hátterében a lepedék, fogkő, és hibás tömések, koronák állhatnak kiváltó okként.
 2. Az agresszív fogágybetegség gyorsan kifejlődő, súlyos állapot, melynek kialakulásáért inkább a genetikai tényezők és egy bizonyos baktériumfaj tehetők felelőssé. Ilyen esetekben jellemző, hogy nincs, vagy alig van szuvas foga a páciensnek, nagyon alaposan mos fogat, és a jelen lévő lepedék minimális mennyisége ellenére súlyos csontpusztulás lép fel, amely sajnos nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyítható. Míg az agresszív fogágybetegség fiatalkorban is kialakulhat, addig a krónikus inkább a 35 évnél idősebb korosztályra jellemző.

   

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?
 
A fogágybetegség kezelése igen komplex feladat. Mindenekelőtt egy röntgenfelvétel szükséges ahhoz, hogy megállapítsuk, az érintett fogak egyáltalán megmenthetőek-e. Ha a fog körüli csont nagy része lebomlott a gyulladás következtében, és a fog erősen mozgatható, kevés esély van a megtartására. Ha azonban még viszonylag kevéssé mozgatható, és van valamennyi csont, vagy a csonthiány kráterszerű, egyéni mérlegelés szerint megkísérelhető a fog megtartása.
Az első feladat a gyulladás megszüntetése. Mivel a gyulladást az íny alatt és felett megtelepedett baktériumok okozzák, így a kezelésnek két fontos eleme van:
 1. íny alatti tisztítás, amelyet szakorvosunk végez
 2. íny feletti tisztítás, amely a fogkőeltávolítást (fogorvos vagy dentalhigiénikus feladata) és a továbbiakban a lepedékmentes állapot fenntartását (páciens feladata) foglalja magába.

   

A lepedékmentes állapot, tökéletes szájhigiéné fenntartása az egész kezelés alatt és után elengedhetetlen. Ehhez a helyes fogmosási technika és a speciális fogtisztító eszközök (fogselyem, fogköztisztító kefe) alkalmazásának elsajátítása szükséges.
 
Ha már ma szeretné elkezdeni szájápolásának tökélyre fejlesztését, engedje meg, hogy ellássuk néhány hasznos tanáccsal:


A fogselyemből bármely gyártó termékét választhatja, nagy különbségek nincsenek köztük. Egy 50 cm-es darabot tépjen le, és két kezének mutatóujjain átfektetve feszítse ki a selymet. A fogak közé óvatosan, ki-be mozgatva vezesse be, semmiképp se pattintsa be, mert ínysérülést okozhat! Ha sikerült átjuttatni a fogak közötti érintkezési ponton, a fogselyem két végét vigye az egyik fog irányába úgy, hogy a fogselyem rásimuljon a fog felszínére. Így nagyobb felületen tisztítja a fogat. Ezután mozgassa ki-be, föl és le a selymet, olyan módon, hogy a fog felületén lévő lepedék távozzon. Ismételje meg a műveletet a szomszédos fogra rásimítva is. Minden fogközön haladjon végig!

Ha valahol a fogselyem akadását, vagy felrojtozódását észleli, keresse fel rendelőnket, mert ez az első jele lehet a fogak rejtett, egymás felé néző felszínén kialakuló szuvasodásának!
 
Kinek javasoljuk a fogselyem használatát?
 1. mindenkinek javasoljuk, legalább hetente kétszer
 2. gyakoribb (pl. 1-2 naponta történő) használatát javasoljuk
 3. fogágybeteg pácienseinknek, ha szűkek a fogközök
 4. torlódott fogazat esetén
 5. fogszabályzó kezelés alatt álló pácienseinknek
 • Létezik egy speciális fogselyem (Superfloss), amelyet különleges kiképzésének köszönhetően hídpótlások, rögzített fogszabályozó készülék brackettjei (a fogfelszínre ragasztott zárak) alá, illetve összesínezett fogak közé is be lehet vezetni. Ennek egyik vége ugyanis cipőfűzőszerűen keményített, és így nem kell a fogak érintkezési pontjain átvezetni. Használata a hagyományos fogselyeméhez hasonlóan történik.
 • A fogköztisztító kefék alkalmazása elengedhetetlen, ha a fogágybetegség miatt a fogközben elhelyezkedő, ún. ínypapilla már elpusztult, háromszög alakú rés nyílt a fogak között. Ugyancsak javasolt tág fogközök tisztítására, ezek a területek ugyanis a fogkefe számára elérhetetlenek. A fogköztisztító kefék apró, vékony, hosszúkás, üvegmosó kefére emlékeztető eszközök. Többféle méretben kaphatóak, az Önnek legmegfelelőbb méret kiválasztásában kérje az EuroDental Fogászat szakorvosának vagy klinikai fogászati higiénikusának segítségét! A kefét a fogak felszínére merőlegesen vezetjük be a fogközbe, úgy, hogy a fogak nyelv felőli oldalán bukkanjon elő. Ilyenkor tehát helyzete nagyjából vízszintes. Ekkor csavaró és ki-be irányuló mozdulatokkal alaposan kitisztítjuk vele a fogközt. Ismételjük meg minden olyan fogközben, ahova befér a kefe!

   

Oki kezelés:

Miből áll az oki kezelés?
 1. Első lépésként ultrahangos fogkőeltávolítást alkalmazunk íny felett és íny alatt. Ez az ínygyulladásnál leírtak szerint történik, és polírozás követi.

   

 2. A következő alkalommal történik az íny alatti tisztítás (kürettálás), amelynek során - a fogkőeltávolítással ellentétben- nemcsak a fogkövet, hanem a gyulladt szöveteket és fertőzött gyökércementréteget is eltávolítjuk. Ezzel a baktériumok nagy részét gyakorlatilag megsemmisítjük.

  A kürettálást helyi érzéstelenítésben végezzük, tehát fájdalommentes beavatkozás. Speciálisan kiképzett, steril kéziműszerekkel történik, amelyek éles végükkel mechanikus úton képesek a foggyökér felszínét megtisztítani, lekerekített részükkel pedig óvatosan kiemelik a tasakból a beteg lágyrészeket, amelyek gyulladásos faktorok kibocsátásával fenntartják a szöveti reakciót. A kezelést kvadránsonként (a fogsorokat négy negyedre oszthatjuk fel. Egy kvadráns egy negyedet jelent, melyben két metszőfog, egy szemfog, két kisőrlő és három nagyőrlő fog található), vagy foganként lehet elvégezni, a fogágybetegség kiterjedésétől függően. Ha az összes foga érintett, elképzelhető, hogy Önnek parodontológusunk a két nap alatt elvégzendő, ún. teljes száj dezinfekciót fogja javasolni. A beavatkozás lényege, hogy rövid időn belül (két nap alatt) áttisztítjuk az összes beteg ínytasakot, megelőzve ezzel, hogy a kitisztított tasakok a szájban lévő többi tasakból újrafertőződjenek. Ekkor tehát két egymást követő napon történik két-két kvadráns kezelése. A tisztítás végén antiszeptikus gyógyszer kerül az ínytasakokba. Ez bizonyos mértékig és ideig gátolja a baktériumok újbóli betelepedését. A beavatkozás után fájdalom nem jellemző, de előfordulhat. Ilyen esetben vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szedését javasoljuk.
   
 3. A kürett után 3-4 héttel kontrollvizsgálat történik. Ekkor értékeljük a gyógyulás mértékét, az egyéni szájhigiéné hatékonyságát. Ha további oki kezelés szükséges, (például elálló tömésszél korrekciója, érdes tömések polírozása, hibás pótlások cseréje) azt ebben a fázisban megtesszük.
   
 4. Kiegészítő beavatkozások:
 • Szükséges lehet a fogak becsiszolása abban az esetben, ha a fogak rágáskor kedvezőtlen irányú erőt közvetítenek egymásra. Mivel ez a fogak tartószöveteinek (elsősorban a csontnak) megterhelést jelent, fontos korrigálni az ilyen eltérést. A fogak becsiszolása pontszerűen, és csak ott történik, ahol feltétlenül szükséges. Kevés foganyag eltávolítását jelenti, kizárólag a zománcból veszünk el egy minimális mennyiséget.
 • A fogak érintkezésének korrekciója céljából szükséges lehet fogszabályozó kezelés is. Különösen megfontolandó ez a megoldás, ha a fogak elvándoroltak a helyükről a fogágybetegség miatt, és esztétikailag zavaró vagy működési szempontból kóros a helyzetük. A rögzített fogszabályzó készülék további előnye, hogy a fogakat egységbe foglalja, azaz sínezi. Ez akkor előnyös, ha több fog érintett a fogágybetegségben és azok mozgathatóak.
   
 •  A sínezés segíti a fogak megszilárdulását, mivel nem engedi, hogy a fogak –a fogágynak sérülést okozva- elmozduljanak. A mozgó fogak sínezése történhet más módon is. Ma már rendelkezésre állnak olyan üvegszálas szalagok, melyeket folyékony, fogszínű tömőanyaggal erősíthetünk a fogak belső oldalára. Ez stabilan összeköti a fogakat, és esztétikus is. Növeli a páciensek komfortérzetét, mivel szilárdabban álló fogakkal könnyebb az étkezés. A sínezés történhet a kezelés különböző stádiumaiban, lehet ideiglenes és végleges egyaránt. Ennek eldöntése a fogágy specialista fogorvos feladata.


  Kiegészítő beavatkozások utáni teendők:

 1. A kürett ismétlése többnyire 3-4 hetente szükséges. Bizonyos esetekben a hagyományos íny alatti tisztítás is megoldja a problémát. A mély, hozzáférhetetlen tasakok azonban nehezen tisztíthatók hagyományos kürett-tel, ezért ilyenkor nyitott kürettet, lebenyes tasakműtétet alkalmazunk.

  Ez a beavatkozás is helyi érzéstelenítésben és kéziműszerek segítségével történik. A különbség annyi, hogy a fog külső és belső oldalán az ínyszél lefutása mentén metszéseket ejtünk az ínyben annak érdekében, hogy feltárhassuk a defektust, jobban rálássunk az íny alatt fekvő területre, ezáltal eredményesebben tisztíthassuk. A sebet a beavatkozás végén varratokkal zárjuk, melyeket egy hét múlva eltávolítunk. Ezt követően kéthetente orvosi ellenőrzés szükséges.
   
 2. Mindeközben az Ön feladata a lehető leghatékonyabb szájhigiéné fenntartása, fogkefe, fogköztisztító kefe és klórhexidin tartalmú szájöblítő segítségével. Fontos megjegyezni, hogy a gyulladás megszűntével az ínytasak mélységének csökkenése bizonyos mértékű ínyvisszahúzódással jár. Ez nem a kezelés sikertelenségét jelzi, hanem épp ellenkezőleg: a gyógyulás jele!
   
 3. Az íny alatti tisztítás zárt és nyitott módszerével többnyire elérhető, hogy a gyulladás megszűnjön, a tasakok eltűnjenek. Ezzel kialakul egy olyan állapot, amely megfelelő szájápolással és rendszeres kontrollal fenntartható, nem rosszabbodik. Ha krónikus fogágybetegséggel állunk szemben, akkor gyakorlatilag ez jelentheti a kezelés végét.
   
 4. Néha szükségessé váló beavatkozások:
 • Ritkán előfordul, hogy az íny alatti tisztítás és a lebenyes tasakműtét ellenére nem sikerül teljesen tasakmentessé tenni a fogágyat. Ennek oka lehet az, hogy a tasakfal túlzott mértékben megvastagodott, ezért nem gyógyul megfelelően. Ilyen esetben egy kis műtéttel a tasakfal eltávolítható, és ezzel a baktériumok búvóhelyét felszámoltuk. Ezt a műtétet nevezzük ínylemetszésnek. Ez egy viszonylag kis beavatkozás, amelyet helyi érzéstelenítésben végzünk. Az íny fog felé néző felszínét, azaz a tasakfalat az ínyszél felől óvatosan kimetsszük. A tasakot áttisztítjuk, majd az ínyt visszafektetve a fogak között rögzítjük öltésekkel.
   
 • Ha az oki kezelés, azaz a gyulladás megszüntetése után az íny lefutása nem esztétikus,ínyplasztika elvégzésére is van lehetőség. Ez kis korrekciót jelent, csekély beavatkozás, az íny bámulatosan gyors gyógyulási hajlama miatt nem megterhelő. Azoknak is ajánljuk, akiknek gyógyszerszedés, vagy öröklött hajlam miatt megnagyobbodott az ínyük.

   

Amennyiben a kezelés a fentiekkel lezárul, nincs más hátra, mint az elért eredmény megőrzése. Ez is odafigyelést igényel, hiszen akinél egyszer kialakult fogágybetegség, annál sokkal nagyobb eséllyel jön létre újra. Ezért pácienseinket gondozzuk, 3-6 havonta visszahívjuk, kontrolláljuk. A kontroll vizitek alkalmával a fogágy állapotát felmérjük, egyénre szabott tanácsokkal segítjük elő az egészséges állapot megőrzését. Ilyenkor ultrahangos tisztítást is végzünk, elősegítendő a teljes fogkő- és lepedékmentességet. A fogágybetegség gondozása egy életen át tart. Fogorvosaink mindent megtesznek azért, hogy fogait egy életen át megőrizhesse!

Vannak olyan formái a fogágybetegségnek, amelyek a csont kráterszerű pusztulásával járnak. Ilyenkor alakul ki az ún. vertikális csonttasak. Többgyökerű fogak gyökerei között is elpusztulhat a csont. Bizonyos esetekben lehetőség van arra, hogy az ilyen defektusokat helyreállítsuk, azaz regeneráljuk a fogágyat. Erre szolgálnak a regeneratív műtétek. A regeneráció során az elpusztult szövetek ugyanolyan típusú és funkciójú szövettel pótlódnak, mint az eredeti. Nagyszerű volna, ha ezt minden esetben végre tudnánk hajtani, azonban a tudomány mai állása szerint ez még csak korlátozott mértékben, és csak bizonyos esetekben kivitelezhető.
 

Regeneratív technika:

Mire jó a regeneratív technika?
 
A regeneratív technikával sokszor olyan fogakat menthetünk meg, amelyek hagyományos íny alatti tisztítás után nem szilárdulnának meg kellőképpen, mert nincs körülöttük elég csont. Sokszor a csonthiány nem teszi lehetővé a fogbeültetést, bizonyos esetekben itt is alkalmazható a regeneratív technika. Egyes ínyt érintő problémák is orvosolhatók ilyen módszerekkel, ám a legfőbb alkalmazási terület továbbra is az előrehaladott fogágybetegség miatt meggyengült fogak megmentése.
 
Mikor végezhető regeneratív műtét?
 1. ha az oki terápia sikeres volt, a gyulladás jelei nem mutatkoznak
 2. a fogágybetegség inaktív stádiumban van
 3. kifogástalan egyéni szájhigiénét tart fenn a páciensünk
 4. jó a páciens általános egészségi állapota
 5. a csontdefektus csonttal valamelyest körülhatárolt
 6. a páciens nem dohányzik
Milyen eszközökkel érhető el a regeneráció?
 
A regeneratív műtét az eredeti szövetek (csont, gyökérhártya, gyökércement, kollagénrostok) létrehozását célozza. Ehhez szükséges részben a csontból és a vérből származó növekedési faktorok jelenléte, másrészt egy olyan réteg is, amely a csontkrátert megvédi az íny hámszövetének gyors beburjánzásától.
 • A speciálisan erre a célra kifejlesztett membránok tökéletesen betöltik ezt a funkciót: elzárják a fogágy defektusát az íny hámjától, így teret engedhetünk a csontképződésnek.
A membrán lehet:
 1. nem felszívódó (Gore-Tex, teflon), ennek előnye, hogy tartja az alakját, tehát teret ad a csontnak, viszont a gyógyulás után egy újabb műtéttel el kell távolítani.
 2. felszívódó, amely lehet kollagén, vagy politejsav, poliglikolsav alapanyagú. Kevésbé merev, így általában csontpótló anyag kerül a membrán alá, hogy ne horpadjon be. A felszívódó membránt viszont nem szükséges második műtéttel eltávolítani.
Egyik membrán sem okoz allergiás reakciót, teljesen szövetbarát. Klinikai kísérletekkel igazolt hatékonyságú anyagokkal dolgozunk. A membrán az íny lebenyes feltárása után kerül behelyezésre a fogágy defektusát lefedve, a csontnak teret engedve. Olykor szükséges a membrán rögzítése fonallal, vagy titánszegecsekkel.
 • A membránok alkalmazását gyakran kombinálják olyan anyagokkal, amelyek valamilyen természetes növekedést serkentő faktort tartalmaznak. A leggyakrabban használt ilyen anyag az Emdogain, amelyet a zománcból nyerik. Klinikai alkalmazása után a szövettani vizsgálatok új cement, új gyökérhártyarostok és új csont képződését igazolták.
 • A csontpótló anyagok alkalmazása nem minden esetben szükséges, de gyakran, rutinszerűen alkalmazzák olyan esetekben, amikor használatától jobb eredményt várunk. A csontpótló anyagok a csont összetételének megfelelő ásványi és szervetlen komponensekből tevődnek össze, és arra hivatottak, hogy vázat képezzenek az újonnan képződő csontnak. Ezek az anyagok teljes mértékben beépülnek és nagyon jó minőségű csontot lehet segítségükkel képezni.

   

Az eddig ismertetett speciális regeneratív anyagok önállóan, illetve egymással kombinációban kerülnek alkalmazásra. Hogy pontosan melyik anyag, illetve milyen kombináció javasolt az Ön esetében, azt mindig az adott fog, a defektus jellege, mélysége, alakja határozza meg.
 
Hogyan zajlik egy regeneratív műtét?
 1. alaposan érzéstelenítünk minden olyan területet, amelyre a műtét kiterjedhet
 2. az érzéstelenség beállta után az első metszést az ínyszélnél ejtjük, ha szükséges, függőleges metszésekkel egészítjük ki
 3. az ínyt alapjáról tompa műszerrel, óvatosan választjuk le
 4. a gyökérfelszíneket áttisztítjuk, lesimítjuk, hogy biztosan ne maradjanak ott baktériumok, amelyek a gyógyulás sikerét nagyban rontanák
 5. ha szükséges, felvisszük a gyökérfelszínre a regeneratív anyagot (pl. Emdogaint), illetve a csontkrátert csontpótló anyaggal töltjük fel
 6. behelyezzük a membránt, majd alaposan rögzítjük a környezetéhez
 7. visszafektetjük az ínyt és szorosan zárjuk varratokkal

   

A műtét kb. egy-másfél órát vesz igénybe, de időtartama függ attól is, mekkora területen végezzük.
 
Mire kell számítani a műtétet követően? Milyen teendők vannak?
 1. a műtét után nem tanácsos étkezni addig, amíg az érzéstelenség tart
 2. a műtét utáni pár napon jelentkezhet enyhe, legfeljebb közepes fájdalom, amelyre igény szerint fájdalomcsillapítót ír fel Önnek az orvos.
 3. a műtéti területet óvatosan, de alaposan tisztítani kell fogkefével, fogköztisztító kefével
 4. fogmosás után klórhexidin tartalmú öblögetőt kell alkalmazni
 5. a műtétet követő első héten minden nap vissza kell jönni kontrollra rendelőnkbe, ellenőrzés és átöblítés céljából (fontos ellenőrizni, hogy a membrán a helyén van-e)
 6. a varratszedés egy héttel a műtétet követően történik
 7. a 2.-6. héten elég hetente kontrollra jönni
 8. a nem felszívódó membránt 4-6 hétig benntartjuk, majd második műtéttel (melynek időtartama az elsőnél lényegesen rövidebb) eltávolítjuk
 9. 6 hét után havonta, később háromhavonta szükséges további kontrollvizsgálat
 10. a teljes gyógyulás 9-12 hónapot vesz igénybe, ekkor röntgenfelvétellel ellenőrizzük a műtét sikerét

   

Milyen eredmény várható a regeneratív műtéttől?
 1. a mély csonttasakok jelentősen sekélyebbek, akár teljesen kitöltöttek lesznek, ezáltal a baktériumok búvóhelye megszűnik, a gyulladásmentes állapot hosszabb távon fenntarthatóvá válik
 2. tisztítható felszínek jönnek létre, amely alappillére a jó szájhigiénének
 3. a fogat több csont fogja tartani, így megszilárdul, fogpótlás készítésére alkalmassá válik
 4. ha implantáció előkészítése miatt végeztük, a teljes gyógyulási idő után a fogbeültetés elvégezhető lesz
 5. ha az ínyvisszahúzódás gyógyítása volt a cél, akkor a regeneratív műtét biztosítja a csontos alapot az íny számára, amelynek hiányában ismét lehúzódna a fogról

   

A regeneratív műtétek nagy precizitást, odafigyelést és gyakorlatot igénylő technikák. Fogászatunkon magasan képzett, rutinos, emellett kiemelkedően empatikus orvosok és asszisztensek közreműködésével hajtjuk végre ezeket a beavatkozásokat az Ön maximális biztonsága és elégedettsége érdekében!

 

Az alábbi panoráma röntgen képen egy súlyos, előrehaladott fogágybetegségben szenvedő beteg látható, mely kb. 15-20 év alatt alakult ki. Ilyenkor a fogak prognózisa már nagyon rossz, de az állapot megelőzhető rendszeres kezeléssel.

fogorvos pécs, fogászat pécs

 

 

Ha szájhigiénéje tökéletes, rajtunk a sor, hogy az oki kezelést elkezdjük!

Magyar Deutch