Esztétikai Fogászati Szakrendelő  

Röntgen Centrum, 3D Koponya CT
CBCT Multi FOV 16x9, Panoráma RTG
Fogpótlás és  Implantátum Centrum
Fogtechnikai Laboratórium és
CAD-CAM Lézer / Fréz Centrum

ÁNTSZ szakmakód: 1300 

 

A kezelés menete

Az elszíneződések eltávolítására ún. homokszóró (EMS® német homokfúvó) air flow műszert használunk. A műszer működése közben vízzel vegyített, finom szemcséjű polírozó-részecskéket juttat a fogfelszínre, amelyek a súrlódás következtében a fogfelületről eltávolítják a nem kívánt színeződéseket. A fogak polírozása történhet polírozó paszta és kisfejű polírozó kefe segítségével. Fogkövek esetén ultrahangos gépi műszer segítségével történik a felrakódott, megkövült lepedék eltávolítása. Az íny alatti fogkövek a gépi fogkő eltávolítást kiegészítendő kézi műszerek segítségével távolíthatók el biztonsággal. A fogkövek maradéktalan eltávolítását követően a felületek mentol vagy semleges ízű polírozó pasztával történő tisztításával fejeződik be a kezelés.

A kezelés időtartama:

A kezelés (polírozás, ill. fogkő eltávolítás) kb. 1 órát vesz igénybe. Jelentős mennyiségű fogkő illetve íny alatti fogkövek esetén gyakran szükség van kiegészítő kezelésre. A gyulladt, duzzadt íny megnehezíti a fogkövek eltávolítását. Az íny gyógyulásával a nehezen elérhető helyek is hozzáférhetővé válnak és a kezelés sikeresen befejezhető.

Panaszok a kezelés alatt:

Az átélt panaszok, érzékenység ill. fájdalom jelentősen függ a páciens egyéni fájdalomküszöbétől, tűrőképességétől, a kezelésre történő ráhangolódásától, aktuális pszichés állapotától. A fogkő eltávolítás kissé szokatlan, olykor kellemetlen, fájdalmat nem okozó beavatkozás.

 1. A kezelés során a műszer rezgéséből adódóan a műszerek aktuális működési helyétől függően az állcsontban ill. az arckoponyai részen érezhető bizsergő, rezgő érzés, amely a kezelés természetes velejárója és a műszer leállásakor megszűnik.
 2. A műszer működése közben az ínyt is érintheti, mely ritkán kellemetlen érzést, akár enyhe fájdalmat okozhat.
 3. Előfordulhat, főként az alsó front fogak területén enyhe fogérzékenység, amely átmeneti jellegű.
 4. Ínyvisszahúzódás esetén a szabaddá vált fognyakak miatt a fogak fokozottan érzékenyek érintésre, hideg levegőre, hideg vízre. Az adott területen történő fogkő eltávolítás, enyhe ill. erősebb, villámlásérzésszerű fájdalmat okozhat.
 5. Elkészült tömés, frissen beragasztott betét vagy híd esetén, gyulladásban lévő, de tünetet nem produkáló fogak esetén a fogak eleve érzékenyebbek, így a dentálhigiéniai beavatkozás során átmeneti fájdalom léphet fel, amely a kezelés után rögtön vagy pár óra múlva elmúlik. Jelentős érzékenység esetén kérhető helyi érzéstelenítés spray formájában az ínyfájdalmak, ill. lokális érzéstelenítés erőteljes fogérzékenység enyhítésére, megszűntetésére.
 6. A kezelés során az íny felől vérzés jelentkezhet, amely a gyulladásban lévő szövetek érintésére produkálódik. Minél gyulladtabb az íny ill. minél több fogkő került eltávolításra, annál valószínűbb az íny enyhe vagy erőteljes vérzése.
 7. A műszerből kiáramló permetszerű víz az arcra kerülhet, mely kellemetlen hidegséget okoz. Eltávolítása a kezelés közben folyamatosan megtörténik.


Komplikációk:

 1. A lepedék ill. a fogkő alatt a fogzománcból kioldódhatnak a szervetlen anyagok, melyek a zománc meggyengülését okozzák. A sérülékenyebb fogfelszín a műszere rezgő hatására bizonyos esetekben berepedhet, mely a sérült felszín rekonstrukcióját teszi szükségessé.
 2. A gépi fogkő-eltávolító eszköz rezgő mozgására a meggyengült, alászuvasodott tömések kipattanhatnak, régi mozgó koronák leeshetnek. A fog végleges ellátásáig a fogkő-eltávolítás után az üregbe ideiglenes tömés kerül, a leesett korona a fogra ideiglenesen visszaragasztható.


Inkorporálódás:

 1. A fogkő-eltávolítás után a fogak vékonyabbnak tűnhetnek a nyelv számára. A fogak visszanyerték természetes anatómiai alakjukat, melyhez a nyelv 2-3 nap alatt ismét hozzászokik.
 2. Az alsó frontfogak területén a fogkő-eltávolítás után a fogak között hézag maradhat. A fogak közötti hézag oka lehet a jelentős mennyiségű fogkő, mely az ínyt elnyomta, ill. fogágybetegség okozta ínyvisszahúzódás kapcsán kialakult ínyveszteség. Az így keletkezett fogak közötti rést a helytelen fogápolás folyományaként fogkő töltheti ki. Ennek eltávolításakor a rés érezhetővé válik. A fogak közti hézag a nyál számára átjárható lesz. Ez kezdetben szokatlan, azonban pár nap elteltével megszokható.
 3. A kezelés után pár napig az íny érzékeny lehet, a fogak hideg-melegérzékenysége jelentkezhet.

   


Otthoni gondozás:
A fogak alapos és körültekintő ápolása, tisztítása a dentálhigiénikus tanácsai szerint történik napi rendszerességgel. (fogkefe, fogselyem, fogköztisztító kefe, szájzuhany, szájöblítők, érzékenység csökkentő zselék alkalmazása stb.) 

Kisfilm a fogkőeltávolításáról >>> 

Tekintse meg árainkat>>>

Ínyvisszahúzódás lehetséges okai és azok megoldásai megtekintéséhez klikk ide >>>

Magyar Deutch